Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ἡ Κόνιτσα ἐόρτασε μὲ λαμπρότητα τὴν μνήμη τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ.

Με τη δέουσα Εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλειάδος Αρχιερέων, των πολιτικών και  στρατιωτικών Αρχών της περιοχής και πλήθους Πιστών, εορτάστηκε σήμερα 24 Αυγούστου 2015, η μνήμη του Εθνοϊερομάρτυρα και Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα.
Στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά, τελέστηκε πανηγυρικός Όρθρος και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καστορίας κ. Σεραφείμ – οποίος προεξήρχε της Λατρευτικής Συνάξεως – Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος και Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης – του και Ποιμενάρχου ημών -  κ. Ανδρέου.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Τόνισε πως στη ζωή και την δράση του Αγίου, βρίσκει εφαρμογή το Παύλειο χωρίο «εξέλθετε εκ μέσου αυτών και αφορίσθητε» (Β Κορ. στ 17) καθώς και η διδασκαλία της «Παλαιάς Οικονομίας» (Παλαιάς Διαθήκης) σύμφωνα με την οποία κάθε Πιστός καλείται να διαφοροποιηθεί και να διαχωρίσει τη θέση του, την ζωή του, τις πράξεις του από τους απίστους και άθεους. Έτσι και ο πιστός Χριστιανός, χωρίς να γίνεται ρατσιστής ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο, οφείλει να διαχωρίσει τη ζωή του και τα έργα του από τον μακράν του Θεού κόσμο. Αυτό το υπόδειγμα μας παρέδωσε ο Απόστολος Παύλος, αυτό ενσάρκωσε και ο εορταζόμενος Άγιος Κοσμάς.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μαζί με το αντίδωρο διανεμήθηκε στους Πιστούς  ενθύμιο σχετικό με τα 40 χρόνια (1975 -2015) από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα, και ακολούθησε Δεξίωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Οι  Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς μετέβησαν στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου, όπου τέλεσαν Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού.

Στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης στους προσκεκλημένους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας αφού ευχαρίστησε κάθε έναν από τους Σεβασμιωτάτους για την παρουσία τους στην Κόνιτσα, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού του Αγίου Κοσμά, ο οποίος αποτελεί έργο του μακαριστού προκατόχου του κυρού Σεβαστιανού.