Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Με ξεχωριστή λαμπρότητα τελέστηκε το εσπέρας της Κυριακής 23 Αυγούστου 2015, στην Κόνιτσα, Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, παρουσία πλειάδος Αρχιερέων, των Αρχών της περιοχής και πλήθους κόσμου.
Στο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, συγχοροστατούντων και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καστορίας κ. Σεραφείμ, Ιερισσού, Αγίου Όρους & Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και του Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και υπογράμμισε την αγάπη του Αγίου για τον Χριστό, την Εκκλησία και την Πατρίδα, και το δύσκολο έργο του στα δύστηνα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τόνισε πως και στις μέρες μας το παράδειγμα του Αγίου μπορεί να μας καθοδηγεί στον αγώνα που πρέπει να κάνουμε έναντι της πολλαπλώς προβαλλόμενης αθεΐας.

Στη συνέχεια ακολούθησε Λιτάνευση της Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου στην Κεντρική Πλατεία της Πόλεως. Εκεί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, αφού ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την παρουσία τους στην Κόνιτσα, αναφέρθηκε στον αγώνα της Εκκλησίας έναντι των συγχρόνων παγίδων του οικουμενισμού, της προβολής κάθε είδους σαρκικής πλάνης και εκτροπής και της Σοδομοποίησης της Κοινωνίας μας. Τόνισε το παράδειγμα του Αγίου Κοσμά που ήταν η αγάπη του στον Χριστό και την Πατρίδα. Έφερε μάλιστα και ως σύγχρονο παράδειγμα αυτής της προσήλωσης στον Χριστό και την Ελλάδα, και τον Άγιο Παΐσιο  τον Αγιορείτη, οποίος έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στην Κόνιτσα.