Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Μνημόσυνο στοὺς Γραμμομάχους ἀπὸ τὸν Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κ.κ. Ἀνδρέα.


Πραγματοποιήθηκαν και φέτος στην Βούρμπιανη Κονίτσης, την Κυριακή 30 Αυγούστου 2015, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του «συμμοριτοπολέμου» (1946-1949) και της «μάχης του Γράμμου» που έληξε νικηφόρα για τον Εθνικό Στρατό στις 29 Αυγούστου 1949.

Το πρωΐ της 30ης Αυγούστου τελέστηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, λειτουργούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου. Ακολούθησε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρωϊκών Γραμμομάχων μελών  του Εθνικού Στρατού, και επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Βούρμπιανης.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε έπαρση της Σημαίας και ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, ενώ τηρήθηκε «ενός λεπτού σιγή».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Κωστούλας, πρόεδρος του Παραρτήματος Ιωαννίνων της Ε.Α.Α.Σ. (Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού), ο Υποστράτηγος ε.α. Ροζής Βασίλειος, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Ιωαννίνων της Ε.Α.Α.Σ. και ο Ευρωβουλευτής της Χ.Α. Αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Επιτήδειος, ο πατέρας του οποίου είχε υπηρετήσει ως Αξιωματικός (Υπολοχαγός αρχικά και Λοχαγός στη συνέχεια) στις μάχες στον Γράμμο και το Βίτσι.

Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Υποστράτηγο ε.α. Σταύρο Νικόπουλο, ο οποίος περιέγραψε σε αδρές γραμμές τα όσα διαδραματίσθηκαν τις δύσκολες αλλά και ένδοξες εκείνες ημέρες, τονίζοντας ότι με τη βοήθεια του Θεού το Έθνος μας μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, τόνισε το χρέος μας έναντι της θυσίας των Γραμμομάχων και την ανάγκη για συστράτευση κάτω από τις σημαίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, προκειμένου η Πατρίδα μας να ανακάμψει και να μεγαλουργήσει.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από δεκάδες συλλόγους και οργανώσεις, και η Εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων στρατιωτικών και της Χωροφυλακής στο Κοιμητήριο της Πυρσόγιαννης όπως και στο χώρο του Στρατιωτικού Μαυσωλείου Κονίτσης για τους πεσόντες «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

Να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015 ανέβηκε στο Μνημείο των Πεσόντων στον Γράμμο (2000 μέτρα υψόμετρο περίπου) όπου τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατέθεσε στεφάνι.