Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Τὰ ρινοφαρυγγικὰ τέστ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΑ προειδοποιεῖ ἡ Ἰατρικὴ Ἀκαδημία τῆς ΓΑΛΛΙΑΣ

 



Περισσότερα από 70 εκατομμύρια ρινοφαρυγγικά τέστ (PCR και αντιγόνου) πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία από τις 20 Μαρτίου 2020.

Αν και τα περισσότερα δείγματα λαμβάνονται ομαλά, εντούτοις «σοβαρές επιπλοκές αρχίζουν να περιγράφονται στην ιατρική βιβλιογραφία τις τελευταίες εβδομάδες» αναφέρει η επιστημονική Ακαδημία.

Όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά αυτός ο αστείος «βαμβακοφόρος στυλεός» (ή μπατονέτα) που εισάγεται στα ρουθούνια σας, για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα, θα μπορούσε ν’ αποδειχθεί επικίνδυνος. Το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, διαδικασία που ακολουθείται για την ανίχνευση - εντοπισμό ασθενών με Covid-19, «δεν είναι ακίνδυνο», προειδοποίησε η Ιατρική Ακαδημία την Πέμπτη 8 Απριλίου . Αυτός ο τύπος δείγματος που λαμβάνεται με στυλεό, έχει γίνει « η μέθοδος αναφοράς», είτε πρόκειται για τέστ PCR είτε για τέστ αντιγόνου, το αποτέλεσμα του οποίου είναι ταχύτερο, υπογραμμίζει η Ακαδημία σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Εν όψει «των πολλαπλών και επαναλαμβανόμενων δειγμάτων, η λήψη των οποίων ενίοτε πραγματοποιείται σε συνθήκες ακατάλληλες», η Ιατρική Ακαδημία υπενθυμίζει τις «απαραίτητες προφυλάξεις που πρέπει να τηρούνται και τους συνακόλουθους κινδύνους».

Διότι, αν και η πλειονότητα των δειγμάτων λαμβάνεται ομαλά, εντούτοις  «στην ιατρική βιβλιογραφία, τις τελευταίες εβδομάδες, περιγράφονται συμπτώματα όπως  δυσφορία, πόνος ή αιμορραγία, αλλά και σοβαρές επιπλοκές, ιδίως δε παραβιάσεις (ρήξη) του πρόσθιου τμήματος της βάσης του κρανίου, που συνδέονται με κίνδυνο μηνιγγίτιδας», συνεχίζει η επιστημονική ανακοίνωση, παραθέτοντας αρκετές πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες.

Ως εκ τούτου, (η Ακαδημία) συνιστά να αναλαμβάνουν  «εκπαιδευμένοι επαγγελματίες του χώρου της υγείας» τη διαχείριση αυτών των τέστ και, προτού προχωρήσουν στη διεξαγωγή τους, να συμβουλεύονται ΩΡΛ για πιθανό ιστορικό (προδιαθεσικών παραγόντων). 

 Επίσης απευθύνει σύσταση να προτιμώνται για τα παιδιά τα τέστ σιέλου.

 

(Μετάφραση από τα Γαλλικά: Χαρά Λιαναντωνάκη) 

 

Πηγή : ΕΝΩΜΕΝΗ  ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ