Τι είναι το Piercing;

Tό Piercing είναι το τρύπημα του σώματος σε διάφορα σημεία, προκειμένου να κρεμαστούν τα σκουλαρίκια, που αρχικά λεγόταν «ενώτια» κι αργότερα «κρίκοι» ή «σκουλαρίκια».

Ποια η ιστορία του;

Τα πρώτα σκουλαρίκια χρονολογούνται ήδη από την εποχή του Χαλκού και είχαν πέραν του κοσμητικού χαρακτήρα και θρησκευτικές προεκτάσεις. Στο πέρασμα των αιώνων το μέγεθος, το σχήμα και η διάδοσή τους επηρεάζονταν από τα ήθη και την αισθητική κάθε εποχής.

Σε ποια σημεία του σώματος γίνεται;

Παλιότερα αρκούσαν ένα ή δύο τρυπήματα στο αυτί. Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν απίθανα σημεία του σώματος, όπως η μύτη, τα χείλη, η γλώσσα, ο ομφαλός…

Ποιοι το προτιμούν;

Το Piercing, στη δεκαετία του 60, ήταν πολύ διαδεδομένο μεταξύ των περιθωριακών ομάδων και ατόμων με επικίνδυνες κοινωνικές συμπεριφορές. Αργότερα έγινε μόδα, μαζί με τα τατουάζ. Έτσι, αυτοί που ήταν χαραγμένοι με τατουάζ, κατά κανόνα ήταν τρυπημένοι και με σκουλαρίκα…

  • Για ποιους λόγους τρυπά κάποιος το σώμα του;
  • Για τη μόδα.
  • Είναι πράξη επαναστατική.
  • Για να ξεχωρίζει.
  • Από μιμητισμό.
  • Από περιέργεια.

Από επιπολαιότητα.

Ποιες οι επιπτώσεις από το Piercing;

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  • Το τρύπημα, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος κι αν γίνει, μπορεί να προκαλέσει:

ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ (ερυθρότητα, πόνος) και ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.

  • Οι λοιμώξεις αυτές οφείλονται σε μικρόβια (σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος, ψευδομονάδα…). Μπορούν να επεκταθούν σε απομακρυσμένα όργανα, όπως οστά, αρθρώσεις, καρδιά και να προκαλέσουν εκεί πρόβλημα. Σπάνια μπορεί να προκληθεί μικροβιαιμία (δηλαδή παρουσία του μικροβίου στο αίμα), σηψαιμία, συστηματική λοίμωξη και θάνατος. Ενώ αναφέρονται και περιστατικά με ηπατίτιδα Β ή AIDS, από μόλυνση με τους ιούς αυτούς, λόγω μη σωστής απολύμανσης των υλικών με τα οποία πραγματοποιείται το piercing.
  • ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, που οφείλονται συνήθως σε δυσανεξία στο υλικό που έρχεται σε επαφή με το δέρμα.
  • ΟΥΛΕΣ στο ΔΕΡΜΑ, στο σημείο του τρυπήματος.
  • Τα σκουλαρίκια στο στόμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή των δοντιών, δυσκολία στην ομιλία, ακόμη και πνιγμό.
  • Τα σκουλαρίκια στα χείλη είναι βλαβερά για τα ούλα, γιατί μπορεί να τα κάνουν να υποχωρήσουν και να αποκαλύψουν τα δόντια, τα οποία τελικά χάνονται. Στα σημεία αυτά εμφανίζονται φλεγμονές, περιοδοντίτιδες και ουλίτιδες.
  • Το δέρμα στο φρύδι είναι πολύ λεπτό κι ευαίσθητο και μετά από φλεγμονή μπορεί να μείνει ουλή.
  • Η άκρη της μύτης αν μολυνθεί, δεν αποκαθίσταται εύκολα, γιατί η περιοχή δεν τροφοδοτείται με αρκετό αίμα.

Το piercing στον ομφαλό είναι επίσης επικίνδυνο.

  • Η τριβή με τα ρούχα μπορεί να τραυματίσει την περιοχή και να οδηγήσει πιο συχνά σε μόλυνση του δέρματος, ενώ αναφέρονται περιπτώσεις, που από τη διάτρηση του δέρματος στην περιοχή του ομφαλού προκλήθηκε σοβαρή βλάβη στο έντερο.

ΤΑ ΤΡΥΠΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΛΕΙΠΤΑ και ΜΑΣ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΥΝ

  • Τα στίγματα από το piercing μένουν στο σώμα. Γι’ αυτό, χρειάζεται ώριμη σκέψη πριν από αυτό και δεν ωφελούν οι παρορμήσεις της στιγμής.

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ

Αφού γίνονται για λόγους αισθησιακούς, προκαλούν. Για παράδειγμα, αυτά που γίνονται στον ομφαλό συνοδεύονται κι από το να αφήνεται ακάλυπτη η περιοχή, για να φαίνονται.

Από όσα προαναφέρθηκαν, μπορούμε κάπως να κατανοήσουμε τους κινδύνους από το Piercing. Τελικά, μήπως αυτό είναι μία τρύπα… στο νερό; Η καλύτερα μία ή περισσότερες τρύπες, από τις οποίες χάνουμε σε υγεία ψυχοσωματική;

Εμείς που ζούμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, καταλαβαίνουμε ότι η ομορφιά μας δεν εξαρτάται από τα σκουλαρίκια και τα διάφορα εξωτερικά σημάδια του σώματος, που με τόση επιμέλεια φροντίζουμε τις περισσότερες φορές.

Αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς είναι η σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος, που σημάδεψε την ψυχή και τη ζωή μας την ημέρα της Βαπτίσεώς μας. Από τότε οι δωρεές της Χάριτος μας συνοδεύουν κι αυτές μας κάνουν αληθινά ωραίους, αποπνέοντας μία άλλη ομορφιά στο περιβάλλον μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι το σώμα μας είναι Ναός του Αγίου Πνεύματος. Αυτό το σώμα (χωρίς την αμαρτία) το «ντύθηκε» ο Θεός και με αυτό περπάτησε ανάμεσά μας στα χρόνια της επίγειας πορείας Του. Αυτό το σώμα σταυρώθηκε πάνω στον Σταυρό, αφού σήκωσε τις αμαρτίες όλου του κόσμου. Αυτό το σώμα αναστήθηκε παντοδύναμο κατά την ημέρα της Αναστάσεως.

Και το δικό μας, αδύνατο σώμα, μετά τη Δευτέρα Παρουσία, θα το αναστήσει ο Θεός και πλέον λαμπρό κι ένδοξο θα ζει στην αιωνιότητα.

Τι λες, δεν αξίζει αυτό το σώμα να απολαμβάνει από τώρα τον σεβασμό και την τιμή που του αρμόζει;

 Ο ιατρός σου

(Ἀπὸ τὴν ἰστοσελίδα τοῦ Ὀρθοδόξου Χριστιανικοῦ Νεανικοῦ Περιοδικοῦ "ΠΡΟΣ τὴ ΝΙΚΗ"

https://agonistes.gr/2021/02/13/%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-piercing/ .