Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Ἐτελέσθη τὸ Ἱ. Μνημόσυνον γιὰ τοὺς ἥρωες τῆς θρυλικῆς "Μάχης τῆς Κονίτσης" (1947 - 1948)

 

 
ΕΠΕΤΕΙΟΣ  ΕΘΝΙΚΗΣ  ΜΝΗΜΗΣ  
ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ  ΚΟΝΙΤΣΑ
 
Παρουσίᾳ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. κ. Ανδρέου  τελέσθηκε με λαμπρότητα και σεβασμό την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Κονίτσης, το ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών, οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, της Χωροφυλακής, των Μ.Α.Υ και κατοίκων της Κονίτσης, για την επέτειο της θρυλικής "Μάχης της Κονίτσης" (25 Δεκεμβρίου 1947 έως 06 Ιανουαρίου 1948).
Την εν λόγω εθνική εκδήλωση μνήμης διοργάνωσε το παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ) του Νομού Ιωαννίνων, με την συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Η σεμνή αυτή επέτειος ήταν επίσημη εορτή της Κονίτσης από την εποχή του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ (1967-1994).
 
 
Στην Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ανδρέας, τον οποίο συνόδευαν πλειάδα ιερέων της Ἱ. Μητροπόλεως. Το «παρών» έδωσαν οι τοπικές αρχές με τον Δήμαρχο της Κόνιτσας κ. Παπασπύρου Ανδρέα, ενώ παρευρέθηκε και ο τέως Δήμαρχος κ. Εξάρχου Νικόλαος.
 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας κατὰ το κήρυγμά του στο "Κοινωνικό", ομίλησε πάνω στην Ευαγγελική περικοπή, ποὺ ἀναφέρονταν στὴν μεταστροφή του ἀρχιτελώνου Ζακχαίου. Παίρνοντας αφορμή από τον λόγο του Κυρίου "ὅτι σήμερον σωτηρία τῷ οἴκῳ τούτῳ ἐγένετο" ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε τον τρόπο που πολεμήθηκε τὶς τελευταίες δεκαετίες  το ορθόδοξο χριστιανικό σπίτι "ἔξωθεν", όπως με το αυτόματο διαζύγιο, την αποποινικοποίηση της μοιχείας, τα σύμφωνα συμβίωσης και τις εκτρώσεις.  Καὶ κατέληξε : 

Τὸν τελευταῖο καιρό τὸ χριστιανικὸ σπίτι δέχεται μιὰ ἄνευ προηγουμένου ἐπίθεση. Προσπαθεῖ ὁ νομοθέτης νὰ παρουσιάσει τὴν ἀνωμαλία ὡς κάτι φυσιολογικό. Αὐτὸ ἔχει φέρει μεγάλη ἀναστάτωση στὸ Ἔθνος μας. Γιατὶ ἡ Ἑλλάδα μας ἄν συγκρατήθηκε ὅλα αὐτὰ τὰ χρόνια τῶν πολέμων, τῶν συμμοριτοπολέμων, τῆς Κατοχῆς, ἄλλων δεινῶν περιστάσεων, συγκρατήθηκε χάρη στὴν οἰκογένεια. Τὴν χριστιανικὴ οἰκογένεια, τὴν πραγματικὴ οἰκογένεια. Καὶ τώρα αὐτὴ ἡ οἰκογένεια θὰ θεωρεῖται ἰσότιμη μὲ μιὰ ἀνώμαλη οἰκογένεια. Ἀκόμη θὰ ἔλεγα, ὅτι ἐκεῖνο ποὺ προέχει ἀπ’ ὅλους μας, εἶναι νὰ προσέξουμε νὰ μὴν γίνει ἡ Πατρίδα μας Σόδομα καὶ Γόμορα, ποὺ εἶναι ἡ ἐσχάτη κατάπτωσις. Διότι ἐκεῖ ποὺ εἶναι τώρα ἡ Νεκρὰ Θάλασσα, στὴν ὁποία ἀδυνατεῖ νὰ ζήσει κάποιος ὀργανισμός, ἐκεῖ ἦταν τὰ Σόδομα καὶ τὰ Γόμορα. Ἡ Ἁγία Γραφὴ μὲ παραστατικὸ τρόπο ἀναφέρει στὶς σελίδες της τὴν παραδειγματικὴ τιμωρία τῶν κατοίκων αὐτῶν τῶν πόλεων ποὺ εἶχαν ἐκτραπεῖ σ’ αὐτὰ τὰ πάθη τῆς σαρκός. Ἔπεσε,δηλαδή, φωτιὰ καὶ θεῖο ἐξ οὐρανοῦ καὶ κατέστρεψε ὁλοκληρωτικὰ τὶς πόλεις αὐτές.

Ἐπιπλέον, ὁ Σεβασμιώτατος ἀνέφερε ὅτι ἔχει συντάξει καὶ μία Ἐγκύκλιο (πατῆστε ἐδῶ :http://youthimdpk.blogspot.com/2024/01/blog-post_27.html) ποὺ θὰ διαβαστεῖ στὴν Μητρόπολή του, στὴν ὁποία, περιγράφεται ἡ παρεκτροπή αὐτή καὶ ἡ εὐθύνη ὅσων πρόκειται νὰ ψηφίσουν τὸν νόμο ὑπὲρ τοῦ “γάμου” τῶν ὀμοφυλοφίλων.

  Δήλωσε ακόμη ότι θα συνεχίσει το μνημόσυνο των πεσόντων των εθνικών δυνάμεων που θυσίασαν τη ζωή τους για να μην επιβληθεί ο κομμουνισμός.
Ακολούθως, στον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, ο δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Τζιαφάς, με ιστορική ακρίβεια, γλαφυρότητα και εθνικό παλμό αναφέρθηκε στα κρίσιμα γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα οποία στιγματίστηκαν από την απόφαση της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε. για την ένοπλη σύγκρουση με το αστικό κράτος.
Παράλληλα, τόνισε, ότι ευχή του και όλων των Ελλήνων θα ήταν η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. να αναγνωρίσει τα λάθη που διέπραξε τότε και να ζητήσει συγγνώμη από το Έθνος που το ταλαιπώρησε.
 

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην επίθεση που εξαπολύθηκε από τις κομμουνιστικές δυνάμεις του Μάρκου Βαφειάδη εναντίον της 75ης Ταξιαρχίας του Ελληνικού Στρατού που φρουρούσε την Κόνιτσα ανήμερα των Χριστουγέννων του 1947, που σκοπό είχε την κατάληψη της Κόνιτσας και την εγκατάσταση της ξεχωριστής "κυβέρνησης του βουνού" λαμβάνοντας βοήθεια από τα γειτονικά κομμουνιστικά κράτη, με συνέπεια τον εδαφικό ακρωτηριασμό.

Εξήρε την αντίσταση τόσο των κατοίκων της Κονίτσης όσο και του Ελληνικού Στρατού που αγωνίστηκαν σώμα με σώμα ειδικά στην κάτω Κόνιτσα. Υπογράμμισε τον αγώνα και τη θυσία των ανδρών του 582 Τ.Π, 584 Τ.Π., της Χωροφυλακής και την σπουδαία συνδρομή των ΛΟΚ της Γ΄ Μοίρας Καταδρομών που συνέβαλε τα μέγιστα στην σωτηρία της Κονίτσης. Τέλος, στηλίτευσε την απουσία των τοπικών βουλευτών που άλλοτε ερχόταν στην εκδήλωση αυτή.
 

 
Ακολούθως, προσφέρθηκε καφές στο Πνευματικό Κέντρο και ο Αν/χης (Π.Ζ.) ε.α. Λάκκας Αθανάσιος παρουσίασε χάρτες και φωτογραφίες από τη θρυλική Μάχη της Κονίτσης. Εν συνεχεία κλήρος και λαός εν πομπή πήγαν στο Μνημείο Πεσόντων όπου τελέσθηκε τρισάγιο και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ιωαννίνων (Ε.Α.Α.Σ.) την Ένωση Απόστρατων Χωροφυλακής & Σωμάτων Ασφαλείας Ιωαννίνων, τους Έφεδρους Αξιωματικούς Ιωαννίνων, την Εθνική Αντίσταση Π.Α.Ο. Μακεδονία, την ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, το πατριωτικό δημοκρατικό κίνημα «ΝΙΚΗ» και το «ΛΑΟΣ».
Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

 
Ἀρτέμιος καὶ Χ.Ἱ. Ἀμαραντινός.