Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΟΛΙΑΝΩΝ


ΣΚΕΨΕΙΣ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ

          Θεωρούμε ότι η φετινή κατηχητική χρονιά ήταν μια δωρεά του Χριστού σε όλους μας. Και λέμε δωρεά, διότι αναλογιζόμαστε ότι αυτήν την ευκαιρία δεν την έχουν πάντα όλα τα παιδιά σε άλλες πόλεις και χωριά. Είναι αλήθεια ότι περιμέναμε την ημέρα του Σαββάτου στις 12 το μεσημέρι αφ΄ ενός να συναντηθούμε όλοι μαζί, μικρότεροι και μεγαλύτεροι, στον ιερό Ναό μας, στην Παναγία μας, αλλά και αφ΄ ετέρου ν΄ακούσουμε τον λόγο του Θεού από τον Κατηχητή μας.
          Παρακάτω θα σας αναφέρουμε κάποιες από τις ομορφότερες και αξέχαστες στιγμές που ζήσαμε φέτος στο κατηχητικό μας σχολείο.
          Πρίν αρχίσουμε το κυρίως μάθημα τραγουδούσαμε κάποια χριστιανικά τραγούδια με υπέροχο περιεχόμενο, και στην συνέχεια ψάλλαμε κατανυκτικούς ύμνους της Εκκλησίας μας, που επιλογές απ΄ αυτά θα ακούσετε στην συνέχεια. Όλοι μας βάζαμε τα δυνατά μας ν αποδώσουμε τα τραγούδια και τους ύμνους με ζωντάνια και με νόημα. Νομίζουμε ότι έμεινε ευχαριστημένος ο Κατηχητής μας. Εσείς εξ άλλου σε λίγο θα μας βαθμολογήσετε.
          Αφού έρχονταν και οι τελευταίοι στο Ναό, σηκωνόμασταν όρθιοι, κάναμε την προσευχή μας όλοι μαζί, ώστε να δώσει φώτιση ο Θεός και στον Κατηχητή μας τι θα μας πει, αλλά και εμείς να κατανοήσουμε όσα θ΄ακουστούν, ώστε πρόθυμα να τα εφαρμόσουμε.
          Ο π. Χερουβείμ μας διηγούνταν διάφορα περιστατικά με τον Χριστό, τους Αγίους της Εκκλησίας μας, με σκοπό την ψυχική καλλιέργειά μας. Όλοι ακούγαμε με πολύ αφοσίωση, γιατί πράγματι ήταν όλα πολύ ενδιαφέροντα. Στο τέλος ο Κατηχητής μας έγραφε το Δίδαγμα και το Ρητό στον Πίνακα, εμείς το αντιγράφαμε σε τετράδιο, και στο σπίτι μας κολλούσαμε την εικονίτσα που μας έδινε. Εκεί, στο σπίτι διακοσμούσαμε επιπλέον το τετράδιο αυτό και με άλλες εικόνες παίρνοντάς τες από τα θαυμάσια περιοδικά «Προς τη Νίκην» και « Τα κρίνα», αφού πρώτα τα διαβάζαμε. Για να πάρετε μια ιδέα των μαθημάτων μας εδώ στο Κατηχητικό θα  σας αναφέρουμε μερικά:
          Στο 1ο Μάθημα πήραμε το Δίδαγμα : Πιστοί στις αρχές μας: α) Τακτική μυστηριακή ζωή (Εξομολόγηση - Θεία Κοινωνία). β) Τακτικός εκκλησιασμός. γ) Αποφυγή ασέμνων θεαμάτων και μουσικών δ) Καλή επίδοση στο σχολείο και ε) Ανελλιπή παρακολούθηση του Κατηχητικού Σχολείου. Ακούστε και το Ρητό: «Τύπος γίνου των πιστών εν λόγω, εν αναστροφή, εν αγνεία». Τα εφαρμόσαμε ;  Δεν μπορούμε να πούμε απόλυτα ναι, αλλά τουλάχιστον προσπαθήσαμε. Μιλήσαμε για τον Άγιο Νεομάρτυρα Κων/νο τον Υδραίο που αν και αλλαξοπίστησε, η ειλικρινής μετάνοιά του ήταν αυτή που τον έσωσε και τον έκανε και Άγιο. Οι βίοι των Αγίων Αθανασίου, Νικηφόρου, Χαραλάμπους και Αντωνίου πολύ μας παραδειγμάτισαν. Μιλήσαμε για την αξία του σώματός μας, που είναι Ναός του Αγ. Πνεύματος και πρέπει να το προσέχουμε και να το σεβόμαστε. Τονίσαμε ιδιαίτερα την αξία της υπακοής προς τους γονείς μας, τους δασκάλους μας και τους ανθρώπους που μας αγαπούν, αφού η υπακοή είναι το πρώτο σκαλοπάτι για τον Παράδεισο. Ασχοληθήκαμε και με την αξία της χριστιανικής φιλίας, γι αυτό ένα ποίημα που θ΄ ακούσετε στην συνέχεια θα είναι αφιερωμένο σ΄ αυτήν. Η αγνή ψυχαγωγία διαφέρει από την κοσμική και αμαρτωλή διασκέδαση. Αναφερθήκαμε και σ΄ αυτά καθώς και στην αξία της νηστείας όχι μόνον σε τροφές αλλά και στην αμαρτία. Δείξαμε έμπρακτα την αγάπη μας προς τα παιδιά της Αφρικής, αφού γίναμε μικροί Ιεραπόστολοι μαζεύοντας ένα ποσόν χρημάτων και το στείλαμε σε Σύλλογο στην Πάτρα που επικοινωνεί με την Ιεραποστολή της Αφρικής. Μάλιστα παρακινήσαμε και το 15μελές του Γυμνασίου σ΄αυτή μας την ενέργεια ενισχύοντάς μας, κάνοντας πράξη το Ρητό που πήραμε: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη».
          Ο καλό χριστιανός είναι και καλός Πατριώτης. Γι αυτό μιλήσαμε για την αγάπη που οφείλουμε να έχουμε προς την Πατρίδα μας, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄, που φέτος συμπληρώνονται 190 χρόνια από τον απαγχονισμό του. (1821-2011). Την ειλικρινή μας φιλοπατρία την δείξαμε και με την γιορτούλα που διοργανώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο για την Κύπρο, εδώ στα Δολιανά, στην ίδια αίθουσα, με αφορμή τα 60 χρόνια από το δημοψήφισμα των Κυπρίων (1950), που ζητούσαν Ένωση με την Ελλάδα. Με την δική μας παρακίνηση και επιμονή διοργανώθηκε εδώ η Εκδήλωση για την Επαρχία Πωγωνίου. Μάλιστα, όπως και στην σημερινή  Εκδήλωση, πρόθυμα όλοι μας κολλήσαμε τις ενημερωτικές αφίσσες και κάναμε τις ανάλογες προετοιμασίες για την επιτυχία της εορτής.
          Σε όλους άρεσαν τα παιχνίδια που παίζαμε στο τέλος του μαθήματος καθώς και τα μικρά βραβεία που δίνονταν σε όποιον κέρδιζε στους διαγωνισμούς και στις Ερωτήσεις Αγ. Γραφής και γνωστικού ενδιαφέροντος. Και η ψυχαγωγία μας εδώ είναι αγνή και ανώτερη. Πραγματικά την χαιρόμαστε.
          Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» οφείλουμε στον σεβαστό μας π. Φίλιππο και την Εκκλησιαστική Επιτροπή, που πρόθυμα μας φιλοξενούσαν στον ζεστό Ναό όλη την Κατηχητική χρονιά.  Ευχαριστούμε την αγαπητή μας κα Αμαλία Σκόρδου που αν και συνταξιούχος δεν μας ξεχνούσε και μας γλύκανε όχι μόνον με την παρουσία της στις εκδηλώσεις αλλά και με τα ωραία γλυκίσματα που μας έφερνε, την βασιλόπιττα που μας έφτιαξε, αλλά και κάποια γλυκά που μόνης της προσφέρθηκε να δώσει και σήμερα, πέρα των άλλων της Εκκλησιαστικής επιτροπής.
          Τέλος να ευχαριστήσουμε όλους εσάς επισήμους και μη, που παραβρεθήκατε σήμερα εδώ και θα παρακαλούσαμε με προσοχή ν ακούσετε και να δείτε όσα απλά ετοιμάσαμε ως λήξη της Κατηχητικής χρονιάς.
          Επιτρέψτε μας και μια ακόμη ταπεινή παράκληση. Όπως εμείς σας σκεφτόμαστε, και θελήσαμε σήμερα να σας προσφέρουμε ένα ευχάριστο πρωινό, έτσι και εσείς να μας θυμάστε στις προσευχές σας πάντοτε, ώστε μέρα με την μέρα ν ανεβαίνουμε ψηλότερα στην αρετή και στην αγιότητα. Σας ευχαριστούμε.